Založ si blog

Sladký život

Koľkokrát si povzdychneme:“ Mať jeho milióny vedel by som si predstaviť iný život.“ A je to skutočne tak? Skúste doviesť túto myšlienku do konca a popísať, ako by sa zmenil váš život. Kúpili by ste si dom, auto, perfektné zariadenie, dovolenky, oblečenie a čo ďalej? Čím by sa obohatil váš život, čím by bol zaujímavejší? Materiálne veci ste už nakúpili a čo ďalej? Nemusíte verejne prezentovať svoj názor ale k sebe buďte úprimní. Na seminároch po dlhšom tichu zákonite príde otázka: „A načo mi to bude dobré?“ Dobré je slabé slovo, bude to výborné, lebo začne sa vám črtať cieľ vášho snaženia. A kto má cieľ a túžbu dostať sa k nemu, nájde aj cestu a prostriedky.

Predpokladajme, že ste si dali tú námahu, prečistili si hlavu a určili cieľ svojej cesty. Ale kde vziať a nekradnúť. Rozmýšľanie nič nestojí a technikám kreativity sa dá naučiť.

Čarovná krabička – technika hospodárenia s financiami. Ide o to presvedčiť sa, že váš finančný rozpočet vám dáva možnosť ušetriť aspoň toľko peňazí, aby ste mali na tzv. štartovné. Peniaze sa rozbehnutie vlastného malého biznisu, ktorý bude presne to pravé orechové – vysnívaný cieľ. Netreba mať veľké oči a hneď snívať o multimiliónových obratoch za rok.

Technika je veľmi jednoduchá a ako všetky jednoduché veci aj veľmi účinná. Do krabičky odkladáme všetky zaplatené šeky, účty, bloky z pokladne, ak nemáme blok tak si zapíšeme, ale poctivo, všetko aj noviny, zmrzlinu, lístok na autobus, pokutu od revízora. Každý jeden cent, ktorý zaplatíme v danom mesiaci. Samozrejme nezabudneme na nájomné, plyn, stravné, školné…

Na konci mesiaca zoberieme list A4 papiera alebo radšej 2-3, rozdelíme na dve časti. Do jednej spíšeme všetky výdavky a do druhej všetky príjmy. Pozorne si prejdite to množstvo výdavkov a s chladnou hlavou si pri každej položke položte otázku: „Skutočne potrebujem každý deň troje noviny, nevystačím si z jednými? Nebude výhodnejšie aj zdravšie kúpiť liter olivového oleja ako 10l Tesco repkového? Potrebujem 8. košeľu aj keď je fakt pekná? A tak položku po položke. Budete milo prekvapení koľko si mesačne môžete ušetriť. Zdravia aj peňazí. Čarovná krabička vydala svoje tajomstvo, ušetrené peniaze šup do prasiatka. A tak pokračujete mesiac za mesiacom, vždy bližšie a bližšie k cieľu. Urobili ste najväčší krok na ceste k splneniu svojho sna. Najväčší nie preto, že ste ušetrili peniaze, najväčší preto, lebo bol prvý, konečne ste sa pohli k cieľu.

A s každým dňom to bude lepšie a lepšie.

To je iba začiatok. Druhá etapa sa netýka šetrenia ale investovania. Zatiaľ nie do biznisu ale paradoxne do seba.

Je známe, že funguje zákon príťažlivosti. Podobné sa priťahuje s podobným. Pre nás to znamená, že pokiaľ sa budeme stretávať so samými nešťastníkmi, ktorí iba nariekajú na svoj osud a nič nerobia pre to, aby ho zmenili, za chvíľku zahodíme všetky svoje dobré predsavzatia a sme tam odkiaľ sme vyšli. Neprekrúcajte moje slová, nemáte odísť od priateľov, ktorým sa momentálne nedarí uchopiť život do svojich rúk. Ale rozšíriť okruh svojich úspešných známych vám nikto nebráni.

Upevňujte svoje sebavedomie napríklad aj kúpou drahšej veci na oblečenie. Namiesto troch tričiek a la Miletička si kúpte jednu  luxusnejšiu vec. A ste o stupienok vyššie. Ste o krok bližšie k „sladkému životu“.

Ešte stále neviete čo je najmilší biznis vášho života? Čím by ste urobili svoj život zaujímavejší a bohatší? Tak niekoľko inšpirácií na záver.

1. Mladí dizajnéri v second hande

V Austrálii dali mladí dizajnéri hlavy dohromady a ponúkli svoje služby second handom. Obchody im dajú k dispozícii podľa výberu pár kusov oblečenia, ktoré dizajnér upraví na originálny dizajnérsky kúsok. Obchod robí každému začínajúcemu dizajnérovi reklamu vo výkladoch, dizajnér si zarobí a dostáva sa do povedomia verejnosti a zákazník tiež získa – originálny kúsok oblečenia. Pekná spolupráca kde každý získa. A nemusia to byť iba mladí dizajnéri, buďte kreatívny.

2. Lotéria v kvetinárstve

Tento námet na podnikanie sa zrodil počas kolektívnej kreatívnej besedy o tom, ako pomôcť jednej účastníčke seminára s rozbehnutím vlastného kvetinárstva. Bolo jej ponúknuté okrem iného toto riešenie: pani sa zameriavala na kaktusy. Návrh znel, urobiť tématické, originálne kvetináče, vybrať druh kaktusu, ktorý kvitne napr. na bielo, červeno a modro. Predávať kvetináče naplnené substrátom na pestovanie kaktusov a k tomu pribaliť semienko kaktusu neznámej farby s výherným lósom. Zadať podmienky – ak vzrastie kaktus modrej farby, pošlite vyplnený lós do určitého dátumu aj s fotografiou kaktusu a získavate takú a takú cenu. Zaujímavé nie?

Nezabudnite, čím skôr začnete realizovať svoje sny, tým skôr dôjdete do cieľa.

Kašlem na to, čo si o mne myslíte. Ja na vás nemyslím vôbec!

18.09.2010

Veľmi krátke zamyslenie. Každý dospelý človek zažil nasledovnú situáciu – piatok večer, začínajú bolieť zuby. Zhltneme pár tabletiek, bolesť ustúpi. Cez týždeň sa to dá vydržať a situácia sa opakuje v piatok večer. Takto to ťaháme niekedy aj rok. Ale raz príde tá chvíľa, keď je bolesť neznesiteľná a zvíťazí nad lenivosťou, strachom, pohodlnosťou a [...]

100% život

16.09.2010

Pracujete 8 hod. denne, 5 dní do týždňa. Ráno prídete do práce, samozrejme kávička, možno cigaretka, priateľský rozhovor s kolegami o futbale, deťoch, móde. Kontrola pošty a mrknete, čo nového v internete, cvične si zahráte svoju obľúbenú hru alebo ste priamo prihlásení v nejakej súťaži? A je tu pomaly obed. Po obede malá siesta, veď to odporúčajú aj odborníci. [...]

Prečo má niekto väčší a niekto menší

09.07.2010

úspech. Ako zmerať úspech? Niekto má v 25-ke vlastný byt a auto a niekto v 35-ke má rodinu natlačenú v prenajatej garsónke. Ak meriame úspech iba dosiahnutými hmotnými statkami, sami seba trestáme a ponižujeme, nazývame sa niktošmi, stroskotancami, luzermi. Nestačí, že nás bije život, sami mu v tom aktívne pomáhame. Bolo by oveľa účinnejšie túto samozničujúcu kritiku [...]

polícia

Polícia obvinila v prípade mŕtveho muža na Orave 59-ročného muža z vraždy

11.05.2024 19:54

Obvinený muž mal v rodinnom dome v Námestove po predchádzajúcom vzájomnom konflikte bodnúť do oblasti hrudníka 56-ročného muža.

Rusko Mišustin

Putin potvrdil zloženie novej vlády, ktorá bude mať desať vicepremiérov

11.05.2024 17:26, aktualizované: 19:31

Staronový ruský premiér Michail Mišustin predložil Štátnej dume kandidátov na posty v novej vláde.

Poland Auschwitz Anniversary

Odhalili bustu roľníkovi z Kysúc, ktorý prispel k tomu, aby sa svet dozvedel o nacistickom vraždení Židov v Auschwitzi

11.05.2024 17:00

Ondrej Čanecký sa zachoval statočne. Pomohol dvom väzňom na úteku, ktorí chceli podať svedectvo o hrôzach v hitlerovskom tábore smrti.

Afganistan Baglán záplavy

Záplavy na severe Afganistanu si vyžiadali stovky obetí

11.05.2024 16:25

Afganistan patrí ku krajinám najhoršie postihnutým dôsledkami klimatických zmien a je zároveň najmenej schopný na takéto udalosti reagovať.

hypnos

Peniaze nie sú všetko, ale iba vtedy, keď ich máte dosť a ste zdraví

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 17442x
Priemerná čítanosť článkov: 1938x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy