Kríza v hlave

28. júna 2010, hypnos, Nezaradené

Čo nemôžem objektívne zmeniť je celosvetová kríza, ktorá zasiahla do života miliónov ľudí. Negatívne. Je aj skupina veľmi šikovných ľudí, ktorá dokázala profitovať z krízy. Položme si otázku: „Čo bráni ľudom z prvej skupiny profitovať na kríze? Nesprávne známosti, nedostatok kapitálu, málo informácií, strach riskovať, nedostatočné vedomosti, neprispôsobenie sa situácii, strach stratiť zamestnanie?“ Z každého rožku trošku ale najhorším spoločníkom je strach, strach vybočiť zo zabehaných koľají – práca-domov-TV-práca-domov-TV-práca-domov-krčma-práca-domov-krčma-krčma-domov—– Začarovaný kruh, kríza v hlave.

Venujte denne aspoň hodinku sebe a svojim túžbam a snom. Nič vás to nebude stáť a môžete iba získať.

Začnite tým, že si prečistíte hlavu, zrušíte krízu aspoň vo svojej hlave. Potrebujete iba papier a pero. Napíšte 100 otázok, ktoré sa vám motajú v hlave.

-prečo ma všetci otravujú

-prečo tie detská tak kričia

– koľkokrát to mám opakovať

– nechodí výťah

-zase obchádzka

– zmizne Grónsko

Prvých 20-30 otázok je brak, ktorý vám zaťažuje hlavu, bez úžitku. Prvá vrstva, ktorá zatláča oveľa dôležitejšie otázky.Otázky týkajúce sa vašich obáv

– kedy mi vráti brat peniaze

– budú prepúšťať

– vedel by som samostatne   viesť podnik

pokračujte plynule asi k 70-80 otázke. Začnete sa hnevať, čo sú to za sprostosti, načo mi to bude, čo sa chcem o sebe dozvedieť, kto ma pozná lepšie ako ja sám. Prichádzate do finále.  Odkryli ste druhú vrstvu zbytočných otázok a prichádzate do cieľa. V posledných 20 otázkach sa skrýva  odpoveď, ktorú hľadáte, túžba, ktorú zatláčajú každodenné starosti a stereotyp, sen, ktorý stojí za to zrealizovať. Sen,ktorý sa môže stať skutočnosťou. Iba trpezlivo dopíšte, hľadajte a najdete.

Techniky kreatívneho myslenia nie sú iba pre reklamné agentúry, umelcov, spisovateľov. Ak chcete byť umelcom v svojej práci alebo živote, používajte ich. Ak sa uspokojíte s pozíciou nájomného robotníka, je to vaša voľba. Ale máte určite na viac.

Prečistiť si hlavu, usporiadať myšlienky, vyhnať krízu z hlavy je preventívne opatrenie. Tak ako sa robí pár krát do roka veľké upratovanie.

Na rozmýšľanie dávam do pozornosti niekoľko príkladov zrušenia krízy v hlave, ktoré viedli k celkom výnosným biznisom. Všetky nápady sú uverejnené na internete a vlastne každá web stránka je nieči pokus zrealizovať si svoj sen.

1.Prenájom svadobnej torty

Svadba je v živote každého človeka udalosťou, na ktorú spomína celý život a mnohých finančne zaťaží aj na niekoľko rokov. A čo by to bola za svadba bez prekrásnej, svadobnej torty.  Zvyčajne sa torta iba spoločne nakrojí mladomanželmi a keď je zábava v plnom prúde torta zostane nepovšimnutá. Šikovná cukrárka okrem skutočnej torty vyrába aj makety z polystyrénu, zdobí ich cukrárskou polevou a podľa želania zákazníka môže jednu časť urobiť na zjedenie a nakrojenie mladomanželmi. Makety sa prenajímajú na svadby, narodeniny, výročia, do fotoateliérov, na party a pod.

Zdroj: Fun cakes

2. Potrebuješ remeselníka? Volaj 0980 … …

Kvapká vodovodná batéria, oprava záchodu, vymeniť kľučky alebo kachličky. Začína sa kolotoč zisťovania u známych, v Zlatých stránkach, inzertných časopisoch. Pre podnikavých je tu šanca na rozbehnutie biznisu. Zjednotenie všetkých remeselných činností pod jedno spoločné telefónne číslo, vytvorenie web stránky s ponukou, na ktorú by spokojní aj nespokojní zákazníci posielali hodnotenia na jednotlivých remeselníkov. Dobré prežije, zlé zanikne. Organizátor zarába na % z vykonanej zakázky alebo platí mesačný poplatok za vedenie v databáze. Je to jednoduché, efektívne a zatiaľ bez konkurencie.

3. Učiť sa cudzie jazyky

Každoročné novoročné predsavzatie všetkých, ktorí nevedia žiadny cudzí jazyk. Ale chodiť do školy? Je to ďaleko a v zlom čase, nevyhovuje nám systém výučby a ani učiteľka nič moc. Výhovorky. A ako by sa vám páčilo skočiť si na kávičku do príjemnej kaviarne medzi 16,00 a 20,00 hod, zaplatiť si mesačný poplatok a naučiť sa základy cudzieho jazyka alebo zlepšiť konverzáciu. V čase ktorý vám vyhovuje aj v dni ktorý vám vyhovuje. Kaviareň získa zákazníkov, vy sa naučíte jazyk v čase ktorý vám vyhovuje. Alebo jazyk už viete a chcete si zorganizovať vlastný biznis? Niet na čo čakať. Konkurencie zatiaľ niet.

Príjemný zvyšok dňa a prečistite si hlavu.

Zajtra prídu nové príležitosti a pripraveným šťastie praje.